به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ شهرستان خلیلآباد در فاصله ۲۴۰ کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع شده که از شمال به کوهسرخ، از جنوب به بجستان، از شرق به کاشمر و از غرب به بردسکن منتهی میشود و بر اساس آخرین تقسیمات کشوری خلیلآباد دارای دو بخش مرکزی و ششطراز و چهار دهستان (رستاق، حومه، ششطراز و کویر) است.
در شهرستان خليلآباد ۱۱ اثر تاريخي شامل مسجد جامع خليلآباد، حمام تاريخي آقا، يخدان گلي، تپه تاريخي، حوض چهل پايه و آبانبارهاي كندر، مسجد جامع سعدالدين، امامزاده قاسم (ع) روستاي ارغا، امامزاده حسن (ع) ميرآباد و قدمگاه حضرت علي (ع) روستاي دهنو در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
همچنين ۶ اثر شامل «آيين هاي عاشورايي پرده خواني، شبيه خواني كندر، دسته بني اسد، حيدري حيدار، آيين علم بندان و دانش سنتي تهيه كشمش خليلآباد» در فهرست آثار معنوي كشور به ثبت رسيده است.
اين شهرستان با دارا بودن حداقل ۲۲ گونه انگور، مرغوبترین انگور استان خراسان رضوي را به بازارهای جهاني عرضه و صادر مینماید اما مهمترین فرآورده و سوغات خلیلآباد كشمش و سوغات اين منطقه است كه به سراسر ايران صادر میگردد و بهترین فراورده در نوع خود است.
وجود همزمان منابع طبیعی، کوهستانی و انواع جاذبههای گردشگری همچون آبگرم معدنی، پارک جنگلی، تفرجگاه خارزنج و مناطق، کوهستانی، کویری و بیابانی در کنار اماکن تاریخی و مذهبی در این خطه از ایران اسلامی، بهیقین میتواند ساعات و خاطرات خوش در ذهن و یاد مسافران نوروزی ایجاد کند.
یخدان گلي
يخدان گلي خليل آباد واقع در شمال شهرستان متعلق به اواخر دوران قاجار و در سال ۱۳۹۰ در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. اين بنا نمايانگر ذوق و فرهنگ مردمان اين منطقه در بهره برداري و استفاده از يخ است. اين بناي گلي به شكل مخروط بوده و مصالح به كار رفته در آن خشت خام و ملات گل است كه در گذشته دو اتاقك يكي به عنوان انبار كاه و ديگري اتاق يخدان بان به آن چسبيده بوده است.
مسجد جامع
به استناد شواهد موجود، پيش از اين در محل مسجد جامع فعلي، بناي مسجدي كهن و يك ايواني وجود داشته كه بناي فعلي با الگوبرداري از مسجد جامع كاشمر در سال ۱۳۰۸ قمري با طرح يك ايواني و شبستانهاي طرفين ساختهشده و شبستان شرقي آن در سال ۱۳۱۳ تكميل شده است. در جبهههاي شرقي و غربي مسجد نيز فضاهاي معماري با كاربري هاي متفاوتي ايجاد شده است. ايوان بنا، باوجود اجزا و عناصر معماري به ويژه تاق و تويزه، شكوه خاصي به اين مجموعه بخشيده است.
حوض چهل پايه كندر
نام اين سازه آبي برگرفته از پايه هاي ده گانه اي است كه پوشش آن را تشكيل داده و از هر پايه چهار عنصر فرعي ديگر روي هم رفته چهل پايه منفك شده و ايجاد قوس را ممكن نموده است. ساختار بنا تاپاكار قوس از سنگ و ساروج بوده و سقف آن گنبدي و آجري است.
گرمابه آقا (بهشتي)
بناي معروف به حمام آقا در بافت مركزي شهر خليل آباد قرار دارد. اين بنا جزو مجموعه بناهاي تاريخي و با ارزش ساخته شده در اوايل دوران پهلوي است كه مشتمل بر مسجد جامع، كاروانسرا و مغازه هاي مجاور مسجد است. مطابق با وقف نامه موجود، اين بنا در سال ۱۳۱۶ بنا شده و داراي دو بخش مردانه و زنانه است. حمام مردانه ۱۵ پله و حمام زنانه ۱۰ پله پايين تر از سطح زمين است.
كهن دژ كندر
در ضلع جنوبي شهر كندر مركز بخش شش طراز خليل آباد، بقاياي خشت و گلي عظيمي به ارتفاع ۱۵ متر ديده مي شود كه در واقع كهن دژ شهر حاصل خيز و پر رونق كندر در گذشته هاي دور بوده و سفال هاي پراكنده بر روي آن قدمت اين اثر را به پيش از اسلام مي رساند و مؤيد سكونت در آن تا سده هفتم و هشتم هجري است. در چهار سوي اين كهن دژ آثار و بقايايي از برج هاي نگهباني و تدافعي به چشم مي خورد.
تفرجگاه خارزنج
در این منطقه بسیار زیبا واقع در فاصله چهار کیلومتری شمال شهر خلیل آباد پراکنش درختان غیر مثمر فراوانی دیده می شود که وجود جویبارهایی که از کنار اشجار عبور می کنند به طراوت این تفرجگاه افزوده است. از مهمترین خصوصیات این مکان سایههای دلپذیری است که همهروزه به ویژه فصول بهار و تابستان مأمن گردشگران و طبیعت دوستان می باشد. همچنین این منطقه دارای سه چشمه آب گرم معدنی است که به ارتفاعات شمال شهر منتهی شده و مورد استفاده کوهنوردان است.
مناظر طبیعی دشت خلیل آباد
محدوده خلیل آباد، بردسکن و کاشمر جزء حوزه آبریز نمک ایران و بخشی از آن محسوب می شوند که دشت کاشمر نام دارد. رودخانه ششطراز از داخل این دشت عبور می کند و سرمنشأ آن ارتفاعات شمال غربی خلیل آباد می باشد که پس از طی مسافتی حدود ۶۰ کیلومتر وارد سد شهید مدرس در محل روستای مهدی آباد می شود.
مناطق کوهستانی و جاذبههای طبیعی
مناطق کوهستانی این ناحیه از دو رشته ارتفاعات اصلی تشکیل شده اند که رشته شمالی آن به نام کوه سرخ و رشته جنوبی آن شامل کوه کمر بلند، برغو و فغان میباشند. اکثر رودهایی که از ارتفاعات شمالی و حتی جنوبی سرچشمه می گیرند در داخل دشت و در نزدیکی پای کوه تشکیل مخروط افکنه های کوچک و بزرگ را می دهند. از سوی دیگر ششطراز که از کاشمر به طرف خلیل آباد وبردسکن گسترش دارد در بین راه، تپه ماهورهایی را تشکیل داده که از لحاظ زیبایی در نوع خود یگانه وبی نظیرند.
پارک جنگلی شمال شهر
پارک جنگلی شمال شهرستان با وسعت ۲۰۰ هزار مترمربع و گونههای درختی کاج و افرا و اقاقیا و سروناز و سرو نقرهای و سپیدار و غیره از دیگر تفرجگاههای دیدنی این شهرستان است که همهروزه پذیرای مسافران و مردم می باشد.
آبگرم خلیل آباد
یکی از مهمترین جاذبههای ژئو توریستی منطقه، آبگرم خلیل آباد است. چشم انداز فرهنگی، طبیعی تاریخی این منطقه با دارا بودن ۱۲ اثر تاریخی موسوم به آسیاب و درههای زیبا و شفگ انگیز با پوشش نیزار و حوضچههای بزرگ آب موسوم به «زو» و حوضچههای آبگرم معدنی چشم هر گردشگری را به خود محسور میکند.
کویر خلیلآباد
آنچه برای گردشگران کویر در حاشیه جنوب شهرستان خلیلآباد در خاطرشان نقش می بندد؛ صرف صبحانه محلی (تخم مرغ شیره که یکی از اصیلترین غذاهای خراسان می باشد) در کنار سیاه چادر عشایری و نوشیدن چای آتشی و دمنوش های کویر به همراه سیب زمینی زغالی، تجربه لذت بخش و تداعی گوشه ای از زندگی کویری زیر آسمان نیلگون در هوای دل انگیز را برای گردشگران در کویر نمک جعفرآباد به همراه خواهد داشت.
گردشگری مذهبی خلیلآباد
چهار امامزاده آرمیده در خاک شهرستان خلیلآباد بیبی حور و بیبی نور روستای جابوز، شاهزاده قاسم (ع) در روستای ارغا، سید حسن (ع) در روستای میرآباد و امامزاده هادی (ع) در روستای شوراب سالانه پذیرای تعداد زیادی از زائرین و گردشگران است.
انتهای پیام/
ارسال نظر