بعد از یک سال و نیم تلاش؛

“کشمش” خلیل آباد ملی شد

شناسهٔ خبر: 77612 -
چاپ خبر چاپ خبر
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خلیل آباد از ثبت دانش و فنون تهیه سنتی کشمش شهرستان خلیل آباد در فهرست آثار معنوی کشور خبر داد و گفت: این امر می تواند باعث برند سازی و جلوگیری از فروش کشمش دیگر شهرها به نام خلیل آباد می شود.

حمید رضا محمودی قوژدی در گفت و گو با خبرنگار یار خراسانی، با اعلام این خبر اظهار داشت: دانش تهیه سنتی کشمش شهرستان خلیل آباد در فهرست آثار معنوی کشور ثبت شد.

وی با بیان اینکه بدون تردید تنوع قومی و فرهنگی استان خراسان رضوی سبب پدیدآمدن رفتارهای آیینی گردیده و مهم‌ترین عامل در نمایش اعتقادات و باورهای قومی به شمارمی آید، خاطرنشان کرد: سطح زیر کشت تاکستان‌های انگور در خلیل آباد بالغ‌بر ۶ هزار هکتار با میانگین تولید ۲۵ تن در هکتار می‌باشد که سالیانه حدود ۱۵۰ هزار تن انگور تولید می شود، در حالی که میانگین تولید انگور در کشور ۱۲ تن می‌باشد.

مدير میراث فرهنگی، صنايع‌دستي و گردشگري شهرستان خلیل آباد تصریح کرد: آنچه از اهمیت بسزایی در حفظ و توسعه و ترویج این فرهنگ محلی برخوردار است ثبت این نوع از معیشت مردم منطقه در خصوص حفظ دانش تهیه سنتی انواع کشمش ارگانیک خواهد بود.

 

ثبت کشمش خلیل آباد در آثار ملی باعث برند سازی این محصول خاص می شود

وی با تأکید بر اینکه حفظ این شیوه زندگی، پاسداری از خرده فرهنگ ها در توسعه پایدار روستاها کمک بسزایی خواهد داشت، اذعان کرد: شاهد آن تأثیر مستقیم فرهنگ جوامع محلی بر توسعه پایدار روستا با رویکرد اکوتوریسم و بوم گردی و برند سازی محصولات بومی خاص شهرستان می‌باشد.

محمودی همچنین با بیان اینکه مردم شهرستان در ارتباط با تنوع معیشتی و فرهنگ غذایی، آداب ویژه و منحصر به فردی دارند که از آن جمله می توان به دانش و فنون تهیه کشمش اشاره داشت، عنوان کرد: زمان برداشت انگور جهت تهیه کشمش زمانی است که قند آن به بالاترین مقدار می رسد و این زمان در شهرستان خلیل آباد اوایل شهریور ماه است.

 

کشمش سبز قلمی مختص شهرستان خلیل آباد است

وی با اشاره به اینکه جهت تهیه کشمش سبز قلمی از ارقام انگور بی دانه، در گذشته انگور عسکری و اخیراً انگور پیکامی که دارای شکل کشیده تری و لطافت بیشتری نسبت به عسکری می‌باشد مورد استفاده قرار می گیرد، تشریح کرد: یکی از دلایل برتری کشمش سبز قلمی خلیل آباد نسبت به دیگر کشمش های مناطق کشور، به لحاظ شکل ظاهری کشمش کشیده تر حاصل از انگور پیکامی – که مختص شهرستان خلیل آباد است.

این مقام مسئول با بیان اینکه در شهرستان خلیل آباد پنج نمونه کشمش شامل کشمش سبز قلمی، کشمش آفتابی (گله)، کشمش دودی (گوگردی)، مویز، طیفی به روش سنتی تولید می شود، تأکید کرد: از قدیم‌الایام تاکنون در شهرستان خلیل آباد برای اینکه انگور خیلی زود به کشمش تبدیل شود از محلولی به نام شغار (کلیاب) استفاده می کردند که از دو نوع گیاه اشنان و عجوه تهیه می شد.

 

خنه باغ یکی از مهم‌ترین زیرساخت های تهیه کشمش در خلیل آباد

وی همچنین در ادامه بیان کرد: یکی از مهم‌ترین زیرساخت ها برای تهیه کشمش احداث مکانی است که در آن عمل خشک شدن انگور با سرعت انجام شود؛ زیرا مهم‌ترین عامل در تهیه کشمش عمل سریع خشک شدن به‌منظور جلوگیری از فساد می‌باشد در این رابطه احداث اتاقک هایی کوچک و بزرگ به نام «خنه باغ» انجام می شده است.

محمودی همچنین ادامه داد: از قدیم در شهرستان خلیل آباد بدون استثناء تمامی باغات انگور دارای خنه باغ بوده اند و امروزه با تغییراتی با توجه به بروز شدن تکنولوژی و در دسترس بودن مصالح جدید و نیز میزان تقاضا و عرضه به نسل حاضر نیز رسیده است.

 

ثبت ۱۱ اثر غیرمنقول و ۵ اثر معنوی خلیل آباد در فهرست آثار ملی و معنوی کشور

وی با بیان اینکه در گذشته خنه باغ ها را با مصالح سنتی و بوم آورد مانند خشت و گل با پوششی گنبدی (چهار گرده پوش) یا تخت از چوب، نی، خار و خاشاک می ساختند، تأکید کرد: در سال‌های اخیر با توجه به اهمیت مسائل بهداشتی، خشک کردن کشمش و به نوعی در نظر گرفتن کیفیت بهتر و استفاده بهینه از فضا، بیشتر خنه باغ ها آجر، آهن و سیمان احداث می شود و «بارگاه» نام جدید همان خنه باغ است.

مدير ميراث‌ فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري شهرستان خلیل آباد همچنین در ادامه افزود: ۱۱ اثر غیر منقول در فهرست آثار ملی و ۵ اثر معنوی در سال‌های گذشته در فهرست آثار معنوی به ثبت رسیده است.

 

ثبت ملی کشمش باعث برند سازی این محصول می شود

وی ضمن ابراز امیدواری در جهت رشد اقتصادی شهرستان که مبتنی بر معیشت غالب « تولید انگور و انواع کشمش می‌باشد » از طریق برند سازی و انحصاری نمودن این محصول خاص منطقه خلیل آباد، خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت اگروتوریسم و جایگاه بسیار خوب کشاورزی شهرستان خلیل آباد توانستیم با تلاش حدود یک سال و نیم پس از تهیه پرونده پیشنهادی ثبت دانش و فنون تهیه سنتی کشمش شهرستان خلیل آباد با پیگیری های مجدانه دفتر ثبت آثار اداره کل میراث خراسان رضوی و راهنمایی ارزنده کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان این مهم را به ثمر برسانیم.

وی همچنین در ادامه با بیان اینکه ثبت روش های سنتی تهیه کشمش شهرستان خلیل آباد باعث تمايز فرهنگي و جغرافيايي نسبت به شهر هاي اطراف می شود، عنوان کرد: این امر همچنین می تواند باعث برند سازی و جلوگیری از فروش کشمش دیگر شهر ها به نام خلیل آباد می شود.

انتهای پیام/

 

 

برچسب‌ها



ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.